Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Google je znám rušením mnoha svých služeb a Google Play Music je jednou z dalších, která už brzy zmizí ze světla tohoto světa. Nahrazuje ji YouTube Music a nyní je k dispozici i nástroj pro snadný přechod k nové službě.
M0RGAN (249) | 14.5.202011:25
Ceny v článku se mi nějak nezdají. YT music premium stojí 159 Kč a YT premium ­(hudba + klasické YT­) stojí 179 Kč na jeden účet.
Ceny v článku jsou zřejmě za rodinné členství, to stojí 229­/269 Kč.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 14.5.202014:08
Ne, nejsou to rodinné ceny. České ceny jsou prostě jen nižší než v USA, a to o hodně. Rodinné členství je v USA za $17,99.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 13.5.202016:12
A pak se diví, že hafo lidí raději stáhne ilegálně, ale zadarmo.. Stáhnu zadarmo, mám na disku. Pokud disk neumře nebo to omylem nesmažu, mám.. Oproti tomu zaplatzím si.. A mám záruku..... NIČEHO. Za penízky nedostanu záruku, že bude služba fungovat ještě příští týden.. Nebo že se náhodou vydavatelé nepohodnou a můj obsah nebude stornován.. Nebo... No prostě dáte penízky a záruku nemáte naprosto žádnou. A to se přece vyplatí ne? .­)
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (4982) | 13.5.202018:29
Kdo se diví? Naopak, s příchodem streamovacích služeb alespoň u hudby toho stahování výrazně ubylo ­(u videa kvůli roztříštěnosti a velkému množství exkluzivního obsahu tomu až tak moc není­).

Ty si přeci neplatíš stahování, ale dočasný přístup k celé kolekci, která se vyvíjí časem. Přece nemůžeš chtít např. po autopůjčovně, aby ti po dvoutýdenním pronájmu auta nechala tři kola, stěrač a volant k tomu, protože jsi něco zaplatil. Zaplatil jsi pronájem na určitou dobu, využil jsi pronájem na určitou dobu, pronájem po určité době skončí, vše je v pořádku. Není důvod, aby ti po vrácení auta vrátili peníze, nebo abys měl nějakou automatickou záruku ho v budoucnu využít znova. Není důvod, abys po ukončení pronájmu a ukončení placení měl tu službu dále využívat. Nechceš­-li pronájem, můžeš si koupit CD. Myslím, že rostoucí počty uživatelů streamovacích služeb a výrazně klesající prodeje CD jasně ukazují, co lidé chtějí a co je pro ně výhodnější. Pochopitelně to, že občas ze služby něco zmizí, je nepříjemné, a rozhodně to není řešení, které by mělo jen výhody. Jen ty výhody jsou pro lidi důležitější než nevýhody.

Faktem prostě je, že streamovací služby nabírají na popularitě. Ty na to možná nejsi zvyklý ­(asi starší generace­), ale spousta lidí je, a ať se ti to líbí nebo ne, lidé to preferují více než jednorázový nákup. Ten přístup k plné kolekci dle nálady, tvorba mixů i od neznámých interpretů, synchronizace napříč zařízeními, zvýhodněné balíčky pro rodiny, to vše je prostě lákavé.

Zrovna včera jsem četl eseje studentů, kde měli probírat výhody a nevýhody streamovacích služeb vůči jednorázovému nákupu, a ačkoli většina velmi trefně popsala nevýhody i výhody, byli si vědomi, kterým typům uživatelů to může vyhovovat, ani jeden z nich se v případě hudby nevyslovil pro osobní preferenci jednorázového nákupu. Naprosto všichni bez výjimky si příchod streamovacích služeb pochvalovali.

Když to tedy vezmu okolo, kdyby třeba Spotify ukončilo svou činnost, měl bych požadovat své peníze zpět? Proč? Neposlouchal jsem snad tu hudbu? Poslouchal. Jasně, nepotěšilo by mě to, ale službu jsem využíval a s podmínkami využívání souhlasil. A tyhle podmínky jsou alespoň pro mě velmi výrazně výhodnější než vlastnictví CD.
Odpovědět0  0
M0RGAN (249) | 14.5.202011:24
Ilegálně není zadarmo. Stojí to čas a energii na různých warezech a risk kdejakých breberek do počítače ...
Používám Google Music, už několik let, na podzim jsem přešel na YT music a nově už ho mám i jako YT premium. Těch 179 korun za měsíc za YT+YT Music premium není zas tak moc ­(v článku jsou zřejmě ceny pro RODINNÉ členství­), funguje mi to na všech zařízeních s mým Google účtem a zásadní výhodou streamované hudby je, že je tam obrovská kolekce, kde jsou jednotlivé písničky žánrově i na základě lajků jiných uživatelů spřízněné, takže já OBJEVUJU spoustu nové hudby. To je ten největší přínos stream music. Google tomu říká ­"rádio­". Takže když se mi nějaká písnička líbí, dám lajk a spustím rádio. A pouští mi to spřízněné písničky a lajky­/dislajky ovlivňuju, co mi bude hrát i v budoucnu.
Samozřejmě, že když si chci pustit něco konkrétního, tak není problém. Navíc mám celou kolekci olajkované hudby automaticky staženou v mobilu, takže si ji pouštím klidně offline i v metru.

Streamovaná hudba je navíc alternativou zakupování jednotlivých alb a kolik alb si člověk koupí za 2150 korun ročně? Moc ne, že? A kolikrát je schopen to album poslouchat znovu a znovu, než se mu zprotiví? 10X? 20X? To je asi tak limit. Když chce někdo krást, tak prostě krást bude, i když to už nedává ani finanční smysl. To je jeho rozhodnutí.­'­'

e: někomu ­"zadarmo­" přijde platit konzumováním reklam ­(třeba na YT, i když tam je umí blokovat doplňky do prohlížeče, ale co v mobilu?­). Je to ve skutečnosti jen jiná forma platby a já dávám přednost ­"premium účtu­" před otravnými reklamami.
Odpovědět1  0
JakubL (246) | 13.5.202011:20
Já teď používám Google music bez předplatného ­- mám tam nějakou hudbu zakoupenou jako alba a taky nahranou.
No a teď se trochu obávám, jak to bude s Youtube? Bez předplatného neumí ani přehrávání na pozadí, takže je naprosto nepoužitelný.. A abych platil předplatné jen proto, abych si mohl dříve zakoupená alba pustit taky na pozadí mi přijde jako totální nesmysl.
Btw vyzkoušel bych to, mě to ale migraci ještě neumožňuje, prý později..
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.